Nederland krijgt stem in FICC


1 december 2020

Met de verkiezing van oud-bestuurslid Tjabel Nieuwenhuizen van de NTKC in het bestuur van de FICC, hebben Nederlandse kampeerclubs een stem in deze internationale kampeerorganisatie. En dat is goed nieuws, stelt NKC-directeur Stan Stolwerk. “We kunnen ons nu hard gaan maken voor meer waarde voor de CCI.”

De FICC is in 1932 opgericht om kampeerders uit alle windstreken met elkaar in contact te brengen, onder meer door internationale rally’s te organiseren. Dat doet de FICC nog steeds, zoals dit jaar in Italië, ware het niet dat corona roet in het eten gooide. De nadruk is de laatste decennia echter meer komen liggen op het uitgeven van de Camping Card International (CCI), waarmee kampeerders zich op campings kunnen legitimeren en waarmee ze korting kunnen krijgen.

In Nederland is onder meer de NKC bij de FICC aangesloten, waardoor ook NKC-leden deze kaart bij het lidmaatschap krijgen. Andere aangesloten organisaties in Nederland zijn de caravanclub NCC, de Kip Caravan Club, de Rally Club Nederland en de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC). Deze in 1912 opgerichte vereniging van inmiddels 10 duizend kampeerders van de sobere soort, was een van de grondleggers van de FICC.

Eensgezindheid Nederlandse clubs

Bij verkiezingen van de council van de FICC hadden Nederlandse organisaties vaker kandidaten naar voren geschoven, maar al jaren zonder resultaat. “Als Nederlandse clubs hadden we daarom nu besloten de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk met één kandidaat te komen”, vertelt NKC-directeur Stan Stolwerk. “Met een duidelijke agenda: inzet op meerwaarde van de CCI, inzet op lobby in Brussel en nadruk op duurzaamheid.”

En zo is het oud-bestuurslid Tjabel Nieuwenhuizen (74) van de NTKC die deze zaken de komende jaren in het bestuur van de FICC mag aankaarten en verdedigen. Vooral duurzaamheid gaat hem aan het hart. “Je moet je als kampeerder altijd afvragen wat je je omgeving aandoet en daar naar handelen, bijvoorbeeld als het gaat om recycling en het halen van klimaatdoelstellingen”, zegt hij.

Maar ook de waarde van de CCI heeft zijn aandacht. “Vanouds is de FICC de club van de rally’s. Leuk hoor, maar dat is interessant voor slechts een fractie van de leden van de aangesloten organisaties. Er ligt te veel nadruk op. Terwijl de CCI echt van waarde kan zijn, bijvoorbeeld als de card ook korting gaat bieden bij culturele instellingen die je tijdens je vakantie bezoekt.”

Sterke lobby

Tot slot is lobby in Brussel een belangrijk aspect, bijvoorbeeld als het gaat om het milieunormen, maar ook het verhogen de gewichtsgrens voor het B-rijbewijs van 3.500 naar 4.250 kilogram. Voor tentkampeerder Nieuwenhuizen vooralsnog onontgonnen terrein. “Maar daar ga ik me zeker in verdiepen, want ook met deze agenda ben ik gekozen.”

Stolwerk benadrukt het belang van die agenda. “Het lidmaatschap van de FICC kost de NKC jaarlijks 70 duizend euro, iets meer dan een euro per lid. Die meerwaarde moet er dan wel uitkomen, in de vorm van een sterke lobby maar vooral in het nut van de CCI. Als NKC zitten we met 60 duizend leden in de top 10 van bij de FICC aangesloten organisaties. Nu laten we onze stem horen: de leden moeten hier meer profijt van krijgen.”

Dé club van kampeerliefhebbers


Dé club van kampeerliefhebbers, dat is NCC! Als lid heeft u toegang tot 12 prachtige NCC-terreinen op de mooiste locaties in heel Nederland. En ja, wij zijn een club. Dus wij organiseren ook nog allerlei leuke evenementen in binnen- en buitenland. U bepaalt natuurlijk zelf of u eraan meedoet, maar zij zijn stuk voor stuk avontuurlijk, gezellig en spraakmakend. U bent al lid voor € 95 per jaar.